Втори април - Втори дубъл за AS I LAY DYING в България

4 апр 2024, 07:52 ч. 1293 12
пред./следв.

   Преди близо 13 години американските метълкор майстори AS I LAY DYING свириха за пръв път у нас. Тогава като специални гости на AMON AMARTH. Сега, на 2 април, дойдоха за пръв път като хедлайнъри.

   Събитието се състоя в столичната Зала 3 на НДК по покана на "Fest Team". Съпорт бяха мелодичните софиянци THIS BURNING DAY, а измежду групите зрителите се наслаждаваха на DJ сетовете на Краси Москов от радио "Z-Rock".

   Графикът на концерта беше спазен. Публиката наброяваше около 1500 души. Организацията и озвучаването бяха на ниво. Имаше някои моменти, в които вокалите на Tim Lambesis се губеха, но те бяха пренебрежими. От една страна не бяха много, а от друга гласът на публиката достойно заместваше голямото момче. С него си разменихме няколко думи, вкл. и за бай Ставри, преди концерта. Какво точно каза Lambesis в интервюто си за WeRock.bg ще прочетете... скоро.

   THIS BURNING DAY се качиха на сцената в 20:00 ч. Първичната енергия, бликаща от тях, винаги е била заразна. Това си пролича и в момента, в който разделиха публиката на две и последвалия wall of death се превърна в първия мошпит за вечерта. Чрез силни рифове и мелодични припеви изпълниха залата с позитивната си енергия. Това, което винаги изпъква по време на изпълненията им, е топлата и зареждаща връзка, която създават с публиката. Събралите се фенове ги посрещнаха подобаващо, а те от своя страна ни подгряха качествено за AS I LAY DYING.

this burning day


   От познатия състав на американците в групата са останали единствено главната ѝ движеща сила Tim Lambesis (вокали) и китаристът Phil Sgrosso. Nick Hipa (китара) напусна тихомълком през 2020 г. Басистът Josh Gilbert, който изпълняваше и чистите вокали, и барабанистът Jordan Mancino, се разделиха с Lambesis и Sgrosso преди две години. Новите попълнения в състава са Ken Susi (китара) и Nick Pierce (барабани), които са бивши членове на UNEARTH, и басистът Ryan Neff (MISS MAY I).

   Последният дългосвирещ албум на AS I LAY DYING е "Shaped by Fire" от 2019 г. От тогава насам групата не е издавала нова музика. Сетлистът беше своеобразна разходка из дискографията на американците, тъй като включваше песни от всички техни албуми с изключение на дебюта им "Beneath the Encasing of Ashes" от 2001 г.

   Още с първата песен залата се превърна в буря от емоции, в която от едната страна на сцената бушуваха бързи китари и тежки барабани, а от другата - неуморими меломани, които заформяха пого след пого по време на цялото изпълнение. Едва ли е лесно да си заместник на Josh Gilbert, но Ryan Neff се справи повече от добре. Чистите му вокали и екстремните такива на Lambesis се допълваха добре и по този начин успяха да запазят един от ключовите елементи в музиката на AILD - хармонията между двата гласа.

   Концертът на AS I LAY DYING беше един от онези моменти, в които си в окото на бурята (центъра на погото) и времето спира да тече. Всичко, което виждаш и усещаш, е суровия обмен на емоция между музикантите на сцената и хората пред нея. Едно измерение, в което светът навън не съществува. Измерение, в което всички са едно цяло и нищо друго няма значение. AS I LAY DYING бяха посрещнати от голяма банда екзалтирани меломани, които си прекараха една страхотна вторник вечер. Феновете имаха удоволствието да чуят някои от най-големите хитове на групата като "Nothing Left", "A Greater Foundation", "My Own Grave" и други.

   Всяка книга има своята последна страница, всеки филм своята последна сцена и всеки концерт - своята последна песен. 16 парчета по-късно Tim Lambesis и компания закриха втората си визита у нас с парчето "Confined" и си тръгнаха с обещание, че ще се завърнат. Кога точно ще се случи това единствено времето ще покаже...

   В галериите ни може да разгледате близо 50 снимки от концерта на AS I LAY DYING и THIS BURNING DAY.

Сетлист на AS I LAY DYING:
01. Nothing Left
02. Falling Upon Deaf Ears
03. Through Struggle
04. Redefined
05. Parallels
06. A Greater Foundation
07. Condemned
08. An Ocean Between Us
09. Shaped by Fire
10. 94 Hours
11. The Darkest Nights
12. Re-Separation
13. Blinded
14. Anodyne Sea
15. The Sound of Truth
16. My Own Grave
17. Confined

 

Текст: Eino
Снимки: Маруш "Луци" Денчев

 


as i lay dying

as i lay dying

as i lay dying



Коментари   (12)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Stef 6.04.2024 13:37:35 отговори + 5 0
Супер концерт! За първи път от толкова време не ми пищяха ушите и почти всичко се чуваше отчетливо.

Невероятна енергия и заряд. Само който е бил знае за какво говоря - държа ме поне още 24 часа адреналин.

Никакви проблеми на влизане и излизане. Културно.

AILD - тотални професионалисти. Без редовните клиширани "ОМГ вие сте най-яката публика!" и по 5 минути почивки измежду две песни. Просто излязоха, изкъртиха и си тръгнаха.

Тим страшен пичага. След месец пак ще го гледам, само че с Austrian Death Machine.

Супер преживяване.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

shredder 5.04.2024 15:15:35 отговори + 3 0
Незабравим и неповторим! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

makeyourownbones 4.04.2024 23:53:40 отговори + 2 0
Незабравим лайв! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

sulfric 4.04.2024 22:44:43 отговори + 4 0
Уникален звук в тази зала! Още такива концерти си пожелавам!
Hypocrisy там , а дано!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

BoM 4.04.2024 19:22:14 отговори + 4 0
Жесток концерт! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


странник 4.04.2024 14:37:14 отговори + 12 1
Наистина беше страшен концерт. Супер приятно изненадан съм и от залата (за пръв път ходя на концерт в нея) - просторна, звукът беше топ. Неочаквано много хора имаше, поне аз не очаквах чак толкова да сме.

Охраната също бяха пичове - за пръв път виждам в България адекватно да реагират на краудсърфинг. На последния Хилс вместо просто да ме хванат и да ме упътят към края на оградата, за да се върна в публиката, отказаха въобще да ме хванат, а за сметка на това
изядох няколко тупаника от някаква горила-охранител и ме блъскаха обратно в публиката докато не ме изпуснаха.

Тъй че, евала - и на озвучителя, и на охраните. Ползвайте ги пак. Залата също. Чак се замечтах за наша версия на Impericon Festival.

Групата звучеше супер на ниво, въпреки че са доста далеч от оригиналния състав. Голям съм фен и на Unearth, и Miss May I и направо ми е сюрреалистично, че видях всички тия музиканти на една сцена и то в София.

Няма как и без малко негативи де - бирата беше малко и свърши бързо. Също, предсказанието ми, че ще счупим НДК донякъде се сбъдна - по средата на погото някой счупи някакъв вграден в земята прожектор и стана две педи дупка. Евала на маняците, дето се наредиха покрай нея и я пазиха, че иначе някой сериозно щеше да пострада. За втори или трети път се случва на концерти на Фест Тийм (от тези, на които съм бил) да стане някаква мизерия точно където е погото - според мен е хубаво да вземат мерки преди да стане някой сакатлък.

overall - евала
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Aaaaaaa 4.04.2024 12:56:34 отговори + 5 1
Разбих се Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

МетълкорХипстър 4.04.2024 12:49:44 отговори + 8 1
Топ 3 метъл концерти, на които съм бил. Всичко беше на ниво. Повече концерти да правят в тази зала. Беше жестоко. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

хаха 4.04.2024 12:13:42 отговори + 4 0
Много як концерт. Хайде дано вече Ламбесис да е влязъл в правия път окончателно. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

CoreyT 4.04.2024 11:19:55 отговори + 10 0
Засега ми е концерта на годината...Беше убийствено добре, бай американец изкъртиха!
А и публиката беше на много високо ниво, забавлявайки се и пеещи всяка песен, а и мошпита не спираше...Яко! Точно как си требе!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


CoreyT 4.04.2024 11:21:15 + 6 2
Забравих да добавя и нашите момчета, които също бяха много яки! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Alteran 4.04.2024 10:23:09 отговори + 12 1
АИЛД пръснаха. Абсолютни титани.

Тоя път и да искам няма как да кажа нещо на фест тийм. И влизането беше лесно, и организацията читава и най-вече - бг секюрити се държаха нормално за сефте!

Другия път повече бира да замислят, че свърши
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".