Да вярваш в предчувствията си



Интервю на Адриан "Maldoror" Лазаровски с Gus G от Firewind

   Огненият вятър вилня из България! Броени часове преди появата си на софийска сцена китарният вундеркинд Gus G застана пред "Metal Katehizis", за да ви разкаже за актуалния албум "Premonition", историята на бандата, китарните герои и предчувствията в живота си.

   Metal Katehizis: Здрасти, Gus, изключително се радвам да те видя! Досега сме си говорили няколко пъти по телефона, но за първи път те срещам на живо!
   Gus G: И аз се радвам, човече!

   Доволен ли си от турнето досега?
   Абсолютно. Готина публика, разпродадени билети. Смятам, че ще бъде изключително успешно.

   Звучиш също като Thomas, с когото говорих преди малко. Чух обаче, че не си останал особено доволен от шоуто ви снощи в Солун...
   А, да, имаше някои технически проблеми. Сцената беше малка, нямахме време за саундчек... А ако бяхме направили саундчек, щяхме да се представим далеч по-добре. Публиката компенсира всички неприятни неща - хората просто полудяха от кеф, пееха с пълно гърло и не оставиха техническите гафове да им развалят удоволствието.

   Ти си свирил на "Ozzfest 2005" заедно с Arch Enemy… Какви са спомените ти от тогава?
   Беше невероятно, човече! Най-грандиозното турне, в което съм участвал - турне с Iron Maiden и Black Sabbath! Бях на седмото небе от щастие, че съм там!

   Как намираш България сега?
   О, всички са ужасно учтиви, мили и любезни... Специално аз и момчетата от Firewind отдавна мечтаехме да свирим при вас, защото сме съседни държави, а не сме ви посещавали... Много се радвам, че сме тук, а като гледам, се очертава и наистина страхотно шоу!

   По време на първия ни разговор преди пет-шест години ми спомена, че си идвал тук като дете за някакъв футболен мач...
   Да, когато загубихме с шест на едно! Тогава бях на десет години.
   И виждаш ли някаква разлика?
   В страната ви? О, човече, не си спомням. Програмата ни беше супер стегната - от хотела - на мача и оттам обратно в хотела. Пък и след тоя резил ако си мислиш, че съм имал лице да зяпам насам-натам...

   Напълно те разбирам. Да минем на по-музикални теми. Как се откроява "Premonition" на фона на предишните ви албуми?
   До голяма степен новият диск е своеобразно продължение на предишния, "Allegiance", като композиране и структуриране на песните, но сега материалът е доста по-тежък. В "Premonition" има повече китари, повече рифове, повече мелодии... и по-малко клавири, ха-ха! Като цяло продукцията е по-стегната, ала както ти казах, жанрово двата албума са сходни. Отново заложихме на съчетанието от хард рок, хеви, пауър и спийд.

   Доверяваш ли се на предчувствията си (Premonition означава "предчувствие")?
   Определено. По принцип не съм човек, върху когото се сипят различни предчувствия, ала този път не беше така. Затова реших да озаглавим албума по този начин и досега всичките ми предчувствия се сбъднаха!

   Какво е предназначението на тая странна плетеница на обложката?
   Това е нещо като символ на групата, който мислим да използваме занапред върху кориците на бъдещите ни албуми, фланелките на Firewind и всякакъв друг мърчандайз. С течение на времето феновете ни ще започнат да ни свързват с този символ.

   Как решихте да вкарате тази песен от саундтрака на филма "Флашданс" в тавата?
   Идеята беше на клавириста ни Bob. Трябваше ни песен за Б-страна на сингъла и искахме да е някакво класическо поп или рок парче. Той предложи Maniac, започнахме да я свирим и веднага усетихме колко яко се получава. Страшно се забавлявахме в студиото. Когато накрая я записахме и я чухме на спокойствие, възкликнахме: "Уау! Това е прекалено добро, за да го правим Б-страна... дай направо да го сложим в албума!"

   След като Thomas се нави, я да те накарам и теб да ми представиш накратко всеки албум на Firewind...
   "Between Heaven And Hell" - дебютът! Винаги ще си остане специален за мен, защото е първият албум на Firewind. Сега Century Media го преиздава, понеже тиражът му се беше изчерпал. Този диск е началото на всичко. Обожавам го и продължаваме да свирим парчета от него.
   "Burning Earth" - наследникът! Също изключително добър албум, но според мен лейбълът не му оказа нужната подкрепа и буквално го закопа. С него за първи път посетихме Япония и направихме турне там като хедлайнери. Продължаваме да свирим парчета и от него.
   "Forged By Fire" - дискът на промените! Първата бе на звукозаписната компания - преминахме към Century Media, a втората - в състава. Firewind се сдоби с нов певец - Chitral "Chity" Somapala. Това е може би най-малко любимият ми албум - харесвам музиката, но вокалите ни отведоха в съвсем различна посока. Тази според мен е и причината този състав да не издържи дълго.
   "Allegiance" - големият пробив! Той ни позволи да изнесем стотици концерти по целия свят и да делим сцена с множество други групи. Пак промени в състава - пред микрофона вече е Apollo Papathanasio. Спокойно мога да го нарека "класическият" албум на Firewind и ми беше любимият, преди да запишем новия.
   Premonition - най-изпипаната и съвършена до момента творба на Firewind. Надявам се, че именно той ще утвърди бандата на световната метъл сцена.

   Знаеш ли какво става със Stephen Fredrick - изключителният ви първи вокалист?
   В момента се подвизава с някаква кавър-група в Атланта. Преди година забивахме на тамошния фестивал "ProgPower" и тъй като Stephen живее в Атланта, го поканих да излезе на сцената с нас и да изпее парчетата от първите два албума. Получи се много готино и много се зарадвахме един на друг!

   А защо се разделихте всъщност?
   Защото нямаше възможност да ходи с нас по турнета. Stephen иска да е студиен музикант и да не се мотае насам-натам.

   E, слушам Appolo, виждам, че си му намерил достоен наследник. Как го намери, между впрочем?
   О, с него се знаем още от началото на 2000-ата, когато живеех в Швеция. Той също живее там и миксираше албум в студио "Fredman" с бандата Majestic - тогавашната му група. Fredrick Nordstrom ни запозна, станахме добри приятели и все си говорихме как някой ден ще направим нещо заедно. Всъщност аз му предложих да се присъедини към Firewind още след напускането на Stephen, ала Apollo имаше други ангажименти и ми отказа. После, след като се разделихме с Chity, пак му се обадих и го попитах дали пък случайно няма да размисли. Е, за щастие размисли и дойде!

   Като спомена Fredrick Nordstrom, няма как да не те попитам какво точно се случи с Dream Evil?
   Нищо особено. Самата група си беше нещо като хоби на повечето участници; за съжаление никога не е била нещо по-сериозно, понеже те искаха само да си седят вкъщи и да правят студийни албуми. След "The Book Of Heavy Metal" си дадох сметка, че бандата тъпче на едно място и не се развива. Бях осенен от предчувствие, ха-ха, че трябва да се махна, и не съжалявам ни най-малко, задето го направих. Както виждаш, се оказах прав - след мен напусна и Snowy и останалите не направиха нищо сериозно. Момчетата обаче са си прави за себе си - искат да си имат банда, в която да дрънчат през уикендите, докато аз се нуждая от нещо по-сериозно.

   Достатъчно говорихме за другите - да се насочим към теб. Кои свои мечти си сбъднал досега?
   О, много са. Доволен съм, че за толкова кратко време успях да измина такъв дълъг път. Firewind отбеляза наистина невиждан прогрес. Никога не съм и предполагал, че ще имам албум в "Топ 10" на Гърция, а това се случи още с "Burning Earth"! Не съм и сънувал, че ще правя големи световни турнета!

   Какво искаш още да постигнеш?
   Пак много неща, но засега съм се съсредоточил върху 2008-а. До края на годината ще правим предимно концерти. Ще забием в САЩ, на летните фестивали, ще проведем и европейско турне като хедлайнери...

   Как успяваш да съчетаваш мелодичния хеви метъл и по-агресивните стилове (визирам работата ти в Nightrage)?
   Обичам да свиря различна музика. Освен на класическото хард енд хеви, съм голям фен на дета и траша и свиренето в Nightrage много ме изкефи.

   Как се чувстваш като китарен герой?
   О, благодаря ти, човече, но изобщо не се чувствам такъв. Мерси за комплимента, но винаги има някой, който свири по-добре от теб, така че не мисля за тези неща. Няма да лицемеря - харесва ми, когато хората ме определят по този начин, но аз самият не се възприемам в тази светлина.

   А кои са твоите китарни герои?
   Tony Iommy, Michael Shenker, Uli Roth, Gary Moore, Yngwie Malmsteen.

   Какво мислиш за колегите си от Kamelot?
   Страхотни пичове и страхотни песни. Не са толкова тежки като нас, обаче адски им се кефя. Правят страхотно шоу и в комбинация с атмосферичната им музика става направо размазващо! С Thomas Youngblood сме приятели от дълги години.

   Как реши да кръстиш бандата си Firewind?
   Заради един албум на Uli Roth, наречен "Firewind". Записан е след раздялата му със Scorpions, от бандата му Electric Sun. Според мен в този албум са увековечени едни от най-добрите китари на всички времена!

   Да завършим с най-щурото ти концертно преживяване.
   О, беше през 2003-а с Dream Evil. Хвърлям аз китарата си във въздуха, но в същия момент настъпвам кабела й и тя ме халосва по мутрата! Публиката много се смя. Обаче си научих урока - оттогава използвам безжична връзка, ха-ха-ха!