GOTTHARD - "Silver"

2017, G Records

"Silver" е важен албум за Gotthard. С него швейцарските хард рок герои отбелязват своята 25-годишнина. В това, всъщност, се корени единственото, което може да се приеме като проблем в албума - щом поводът за издаването му е такъв, трябваше да е по-амбициозен. Истината е, че предишната творба на групата, "Bang!", макар и по-кратка, беше по-добра - по-разнообразна и по-разчупена композиционно. Като цяло, песните в "Silver" са по-близки като темпо и звучене, а експериментите са по-малко.

   Разбира се, това съвсем не означава, че "Silver" не си заслужава отделеното време. Тринайсетте песни (петнайсет, ако броим и бонустраковете) в албума са прекрасна демонстрация на майсторството, което е неотделима част от музиката на Gotthard вече две десетилетия и половина. Темпото е преобладаващо средно, настроението - най-вече жизнерадостно, независимо от лириките, композициите - точно това, което словосъчетанието „хард рок" извиква в съзнанието на слушателя. И този албум, както цялото досегашно творчество на групата, е изпълнен с влияния от практически всички групи, които оформиха жанра такъв, какъвто е - от Bon Jovi до AC/DC. Изненадите са малко, но всяка песен си тежи на мястото и пълнежи няма, а с всяко следващо слушане пред слушателя се разкриват нови и нови идеи - от леко напомнящата на Deep Purple откриваща песен, "Silver River", през помитащия хоров припев на "Reason for This", смесването на Бетовен с блус в "Tequila Symphony No. 5"... В почти всяка песен има някакъв интересен момент. Споменаване заслужава и "Blame on Me" - не само защото е единствената наистина бърза песен в албума, но и защото е толкова очарователно старомоден рокендрол, че няма как да не накара почитателите на такава музика да се усмихнат.

   Техническото изпълнение е, разбира се, на подобаващо ниво. Leo Leoni и Freddy Scherer са все така страхотни китаристи, а ритъм секцията на басиста Marc Lynn и барабаниста Hena Habegger ще накара всеки да поиска да затанцува. В третия албум с негово участие вокалистът Nic Maeder отново показва, че ненапразно беше избран да замести Steve Lee.

   В крайна сметка "Silver" е поредният добър албум в богатата дискография на Gotthard. Да, можеше да е и по-амбициозен, но със сигурност ще зарадва почитателите на групата и жанра.

   На 11 юни българските фенове на Gotthard ще имат възможност да видят любимата си група за трети път - в рамките на фестивала "Midalidare - Rock in the Wine Valley".


1111111ooo

Tigermaster




 Други ревюта на GOTTHARD