Почина фронтменът на RIBLJA CORBA Bora Dordevic

4 сеп 2024, 15:53 ч. 692 4
пред./следв.

   Легендарният Borisav Bora Dordevic, певецът и текстописецът на една от най-популярнете сръбски рок групи RIBLJA CORBA, е починал днес след дълго и мъчително боледуване. Bora в продължение на седмици беше интубиран в болницата в Любляна, а феновете се молеха за живота му.

   Макар днес да е почти неизвестен за младите хора в България, в първата половина на 80-те, Bora вероятно е най-популярният рок музикант у нас, особено в Западна България, където се слушаха сръбски радиостанции. По това време Югославия в сравнение с нас е почти западна страна, а музиката на RIBLJA CORBA е нещо като перестройка преди перестройката.

   Пияница и бунтар, Bora е първият музикант от соцлагера (ако не се броят унгарците, чийто език трудно разбираме), който пише остри социални текстове, които звучат скандално и почти революционно за времето на социализма. Изключителен поет, който не се притеснява да вплита нецензурни изрази в стиховете си. Двусмислено е и името на групата RIBLJA CORBA. На книжовен сръбски значи "рибена чорба", но на жаргона по онова време е "месечно кръвотечение".

   В сравнение с другата голяма югославска група BIJELO DUGME, която е обичана заради изключителните си музикални композиции и е възприемана като "Пърпъл на сръбски", RIBLJA CORBA е точно обратното - много от композициите са простички, други са директно преписани от известни мелодии. Силата им е в текста, във вица, който разказват, ругатнята, която отправят, или мъката, която изплакват.


Източник: OFFNews.bg


Bora Dordevic

Свързани новини

Няма свързани новини.



Коментари   (4)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Дичо 8.09.2024 18:51:19 отговори + 0 0
Велика рок група с великан.Всичките му песни се пеят от хората на най-различна възраст. БОРА ЧОРБА остава жив в сърцата ни.Дълбок поклон. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Свободния 5.09.2024 17:54:36 отговори + 0 0
Легенда... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Вд рок 4.09.2024 17:35:30 отговори + 6 0
Велик ...композитор,певец,човек!Израстнахме с музиката и текстовете му.Почивай в мир,Легендо! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Псевдо метъл 4.09.2024 16:26:44 отговори + 9 0
Да почива в мир! Голяма група бяха! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".