"Scream for me, Sofia" - Bruce Dickinson огласи столицата ни на 16 юли

17 юли 2024, 09:09 ч. 3078 / 16 17
пред./следв.

   Безспорно Bruce Dickinson е един от най-обичаните вокалисти в историята на тежката музика. Комбинацията от характерен глас, страхотна вокална техника и неизчерпаема енергия не спира да му печели почитатели вече над четири десетилетия - от присъединяването му към IRON MAIDEN в началото на 80-те години насам. Макар че популярността му се дължи най-вече на издаваната с "Девиците" музика, именитият англичанин е издал и седем самостоятелни албума, които също заслужават внимание.

   Досега българските фенове имаха възможност да видят Bruce с IRON MAIDEN четири пъти - един концерт в Пловдив и три в София. На 16 юли 2024 г., по покана на "Fest Team", в "Arena Sofia" (Колодрума) "Сирената" най-после представи и соловото си творчество пред родната публика. Помагаха му китаристите Philip Naslund и Chris Declercq, барабанистът Dave Moreno, басистката Tanya O'Callaghan, позната и от WHITESNAKE и др., и клавиристът Mistheria, работил с Mike Portnoy и Jeff Scott Soto. Подгряваха CALIBERTY - българска рок група, създадена през 2019 г.

   Събитието беше организирано близо до перфектното. И двете групи излязоха навреме, звукът беше на практика идеален през цялото време и всичко мина безпроблемно.

   Започна се в 19:30 ч. CALIBERTY излязоха на сцената и веднага стана ясно, че ненапразно са избрани за подгряваща група на този концерт. С разчупено и технично свирене бързо успяха да спечелят симпатиите на все по-сгъстяващата се публика пред сцената. В рамките на около 45 минути представиха своя надъхан рок, смесващ новаторски идеи с влияния от класически групи като LED ZEPPELIN, и успяха да се харесат достатъчно, за да се чуят викове: "Още! Още!". Можем само да им пожелаем още успешни изяви.

   А основното събитие тепърва предстоеше...

caliberty

 

   В 21 ч. прозвуча откриващата музика. Групата на Bruce Dickinson излезе на сцената и емоцията веднага обхвана всички в публиката, за да не пусне никого до края на концерта. Феновете пригласяха толкова силно, че почти заглушаваха групата. Philip и Chris не спряха да се надпреварват да демонстрират майсторство на китарите - като Philip за някои песни свиреше и на дванайсетструнна акустична китара. Tanya и Dave изковаха желязната ритъм-секция, от която всеки такъв концерт се нуждае, а Mistheria показа завидни умения на клавирите.

   Звездата обаче беше Bruce Dickinson - с типичното си диво сценично поведение, с глас, който все още буди възхищение, с енергия, на която и много по-млади изпълнители могат само да завиждат. "Сирената" пя страхотно, не спря да се движи по сцената и за секунда, а и неведнъж помагаше на Dave с барабаните. Разбира се, феновете следяха всяко негово движение и винаги бяха готови да откликнат.

   Трябва обаче да споменем, че шоуто беше доста различно от това, което сме виждали от IRON MAIDEN. Все така зрелищно, разбира се, но без каскадите, гигантските декори и многото сценични костюми от концертите на "Девиците". Мащабът не беше толкова голям, но пък имаше доста повече хумор и закачки, а музикалното изпълнение беше на също толкова високо ниво - и всеки от музикантите получи своя шанс да блесне.

   Подборът на песните беше на ниво. Макар че формалният повод за настоящото турне на Bruce Dickinson е излезлият тази година албум "The Mandrake Project", от него бяха изсвирени само три песни, но всеки албум от излезлия през 1994 г. "Balls to Picasso" насам намери своето място в сетлиста. И няма как да е иначе, при положение че преди началото на това турне Bruce не беше правил солови концерти от над две десетилетия. Песни на IRON MAIDEN нямаше, но въпреки че огромната част от събралите се на колодрума фенове бяха с тениски на "групата майка", това не беше проблем за никого.

   А с всяка песен идваше все повече и повече емоция. След "Faith" Bruce реши да ни припомни миналогодишното си гостуване в София (когато Tanya O'Callaghan също свиреше на бас с него) - и изпълнението на българска народна песен тогава, с което изненада родните фенове, а после ни изпрати в Йерусалим - с "Jerusalem" - едно от най-силните изпълнения за вечерта. Последва енергичната и разчупена "Afterglow of Ragnarok" от новия албум, а след нея - и ритмичната и увличаща "Chemical Wedding" от едноименния албум, излязъл през 1998 г.

   А след това дойде освиркването на една от най-известните групи в историята на тежката музика. Bruce каза, че предстои песен, която не са могли да изсвирят на провелия се наскоро "Hellfest" във Франция. Много фенове недоволствали от липсата ѝ, но нямало как - организаторите дали на "Сирената" и групата му едва шейсет минути да се изявят, защото след тях имало по-важна група. Изригнаха освирквания по адрес на по-важната група, само за да разберем секунда по-късно, че става дума за METALLICA… А Bruce и музикантите му изпълниха "Tears of the Dragon" и взеха и ума, и сърцето на всеки присъстващ.

   Последва страхотната, но и доста по-лековата "Resurrection Men" от новия албум, с която Tanya O'Callaghan най-после получи възможност да излезе на предна линия, а след нея чухме поредната шега - този път за сметка на католицизма. Bruce каза, че обича да обикаля гробища и да си говори с мъртви поети. (Уилям Уърдсуърт не отговарял, за разлика от Уилям Блейк.) Отишъл в Рим, а там - много мъртви хора. Върху един гроб видял човек с червени очи, рога и опашка... Дали това е бил папата? Чухме "Rain on the Graves" - забавна песен с подобаващото ѝ театрално изпълнение.

   След нея стана време за инструментално изпълнение. Впечатляващото барабанно соло на Dave Moreno преля в кавър на "Frankenstein" на THE EDGAR WINTER GROUP, в който Bruce за пореден път свиреше на барабани. Този път обаче вокалистът реши да свири и на теремин - електронен инструмент, изобретен през 1928 г. от Лев Термен, на който музикантът свири, без да го докосва, а звукът е зловещ и призрачен. Bruce сподели, че в миналото за такова свирене човек би бил обвинен в магьосничество и изпълнение на музиката на Дявола. Само че не става дума за магия, а за химията на музиката - и изсвириха "The Alchemist". След това, с "Road to Hell", концертът приключи...

   До задължителния бис. Минути по-късно групата отново излезе на сцената, а Bruce каза, че предстои песен от албум, който досега не е бил представян на турне - "Navigate the Seas of the Sun" от излезлия преди деветнайсет години "Tyranny of Souls". Последва "Book of Thel", а след нея - "The Tower", по време на която бяха представени хората в групата. Това беше последната песен за този концерт. Под звуците на закриващата музика Bruce Dickinson и музикантите му се снимаха пред около 5000 фенове в София и с това шоуто приключи.

   Остава ни само да се надяваме да видим подобно представление отново.


Сетлист на Bruce Dickinson от София, 16.07.2024 г.:

Интро: The Invaders/Toltec 7 Arrival
01. Accident of Birth
02. Abduction
03. Laughing in the Hiding Bush
04. Faith
05. Jerusalem
06. Afterglow of Ragnarok
07. Chemical Wedding
08. Tears of the Dragon
09. Resurrection Men
10. Rain on the Graves
11. Барабанно соло/Frankenstein (кавър на The Edgar Winter Group)
12. The Alchemist
13. Road to Hell
Бис:
14. Navigate the Seas of the Sun
15. Book of Thel
16. The Tower


Текст: TigerMaster
Снимки: Иво Канин

 

  Десетки снимки от концерта на Bruce Dickinson и CALIBERTY в София на 16 юли може да разгледате в нашите галерии.

 

bruce dickinson

Tanya O'Callaghan

bruce dickinson live 2024



Коментари   (17)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Fantomas 21.07.2024 10:10:18 отговори + 2 0
Защо ли му е плетена шапка и елек , при положение , че е толква топло ? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Fantomas 20.07.2024 11:27:45 отговори + 1 1
Все очаквам да излезе на сцената и с рапира в ръка ! Все пак е бил от най-добрите английски фехтовачи в миналото . Кой знае....може би.....ще го видим и така ! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Гошо 18.07.2024 10:29:10 отговори + 4 9
Търся известни хора с които да снимам двамата ми сина. Всички ме знаят. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

даскал 18.07.2024 11:01:11 + 2 3
Търси. Но този концерт вече мина и замина. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Tutur 18.07.2024 12:35:07 + 1 1
Гошо от Почивка, ти ли си? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Haha 18.07.2024 14:35:51 + 3 0
Щом всички те знаят снимай се ти с тях. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Aces-High 17.07.2024 11:45:24 отговори + 22 2
Страхотен ,както винаги.Чакаме го в България догодина с Мейдън.???? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

!?!?!? 17.07.2024 11:31:04 отговори + 26 1
Само едно нещо не разбрах от целия концерт.

За какво му беше тази вълнена шапка на Брус, при 36 градуса жега!?!?!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Боб с надница 17.07.2024 10:46:32 отговори + 19 0
Какво ли не бих дал, за да бъда този бас! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

даскал 17.07.2024 11:10:23 + 8 21
Може би - преди 20 години. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Kveben 17.07.2024 10:39:06 отговори + 17 2
Определено концертът на сезона за мен. Слава Богу, имам още какво да видя, но не знам кое би могло да мине това! Благодарност! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Наблюдател 17.07.2024 10:07:47 отговори + 22 3
Отидох само заради Tears Of The Dragon, но не съжалявам. Сирената е великан. И всички бяха професионалисти до мозъка на костите си. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ристо мотористо 17.07.2024 09:41:51 отговори + 9 8
Страхотно шоу!
Брус Дикинсън бе в страхотна форма!!!
Като звук обаче имаше доста какво да се желае...
Бях най-отпред и в първите 2 песни гласът на Брус едва се чуваше...
Хайде научете се най-накрая да правите звук мамка му!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Danny Carey 17.07.2024 10:18:34 + 14 1
Отзад до шатрите се чуваше много добре. Почти невъзможно е технически всички да чуват еднакво.
Брус е страхотен пич и веселяк.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Феникс на грил 17.07.2024 20:18:29 + 11 0
И аз бях отзад при шатрите и чувах идеално. Стори ми се, че гласът на Брус се скофти нещо по време на втората песен, обаче не съм сигурен точно какво стана, а след това беше перфектен.

Не очаквах да се накефя толкова обаче. Отидох по-скоро от интерес, отколкото от фенщина, пък те ми взеха акъла. Евала. Искам пак.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Big bad Cat 17.07.2024 09:31:00 отговори + 28 1
Мнооого добър концерт, не знаех много от песните от соловата кариера на чичко Брус, но с този глас няма и нужда. С жената не случайно избрахме за първи път да заведем 5 годишният ни син на концерт. Той чичко Брус си заслужава да с ечуе. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


АААААААААААААА 17.07.2024 09:28:58 отговори + 19 1
Жестоко беше! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".