"Hills of Rock 2024", Ден 1: Ветераните KORN, сензацията SPIRITBOX и още...

26 юли 2024, 14:54 ч. 3528 / 33 18
пред./следв.

   Петото издание на фестивала "Hills of Rock", който се организира от "Fest Team", започна на 25 юли на Гребната база в Града под тепетата. Вратите отвориха по план в 16:30 ч. и влизането във фестивалната зона се случваше без затруднения.

   "Хилс номер пет" означава, че фестивалът вече е културно мероприятие с доказани традиции и все по-нарастващо значение за летния и културен календар на всеки фен на Праведната музика. Новото тази година е подовата настилка, която е положена пред главната сцена, за да се избегне проблемът от миналите издания на фестивала с вдигането на прах.

   Програмата на "Hills of Rock 2024" е изпълнена с множество български и чуждестранни банди с акцент върху по-алтернативно и модерно метъл звучене. В интервю за "Свободна Европа" управителят на "Fest Team" Стефан Еленков казва, че най-голямото предизвикателство е "да убедиш изпълнителите, че си струва да пътуват до този край на света. И че ние сме пазар за тях".

   Част от афиша на главната сцена бяха ME AND MY DEVIL, LOATHE, SKINDRED, SPIRITBOX и KORN. На малките сцени "Строежа" и "На тъмно" пък свириха редица български банди - NO MORE MANY MORE, ALI, ЦАР ПЛЪХ, FYELD, КЕРАНА И КОСМОНАВТИТЕ и др.

   Мърч зоната, от която всеки фен има възможността да си купи неща както на "Hills of Rock", така и официални тениски, шапки и др. на групите, беше разположена до входа на сцена "Строежа". Достъпът до нея се случваше през заградени коридори, а опашката се движеше бързо и всеки фен разполагаше с достатъчно време да разгледа предлаганите стоки.

   Програмата на Ден 1 започна с "българска инвазия" - сайкъделик рокерите ME AND MY DEVIL се качиха на главната сцена, индъстриъл формацията GIGASHADOW превзе "Строежа", а "На тъмно" свириха траш/груув младежите от Ямбол DEATH ROW.


me and my devil

   Приятели, с които бях на фестивала, ме питаха кои са LOATHE и какво свирят. Реших да не се впускам в дълги обяснения и им казах, че те са малкия, но по-тежък брат на DEFTONES. Kadeem France и компания комбинират модерното метълкор звучене с прогресивни и ембиънт вдъхновения.

   LOATHE идват от Ливърпул и изпълнението им на "Hills of Rock 2024" е първата им среща с българската публика. От преживяното в последствие стана ясно, че със сигурност няма да е последната. Музикантите се качиха на сцената в 18:00 ч. и в малкото време, което им беше отредено, показаха защо са една от най-иновативните и обещаващи банди на съвременната метъл индустрия.

Сетлист на LOATHE:
01. Gored
02. Dance on My Skin
03. White Hot
04. Stigmata
05. Screaming
06. Two-Way Mirror
07. Is It Really You?
08. 451 Days
09. Broken Vision Rhythm
10. I Let It In and It Took Everything...
11. Heavy Is the Head That Falls With the Weight of a Thousand Thoughts


loathe

   И докато стане 19:30 ч., за да видим регеметълите SKINDRED на главната сцена, се разходихме да видим родните NOCKTERN на "Строежа" и ЦАР ПЛЪХ на "На тъмно", които забавляваха събралата се пред по-малките сцени публика.

   Ексцентричният Benji Webbe и колегите му от SKINDRED грабнаха вниманието още с откриващата "Set Fazers". Харизматичното им присъствие на сцената и реге енергията са чудесна рецепта за тези, които обичат да се забавляват по ямайски с дяволската маруля.

   SKINDRED изпълниха някои от най-големите си хитове като "Nobody" и "Kill the Power". Контакът им с публиката беше непрестанен, което допринесе за приятното изживяване. Завършиха сета си с "Warning", по време на която се прави традиционния newport helicopter - моментът, в който Webbe призовава публиката да махне тениски, ризи или каквото друго има подръка, за да ги завърти над главата си докато се забавлява.

Сетлист на SKINDRED:
01. Set Fazers
02. Rat Race
03. World's on Fire
04. That's My Jam
05. Jump / Jump Around
06. L.O.V.E. (Smile Please)
07. If I Could
08. Kill the Power
09. Nobody
10. Gimme That Boom
11. Our Religion
12. Warning


skindred

 

   SPIRITBOX са една от най-бързо изгряващите групи на съвременната метъл сцена. Дебютният им дългосвирещ албум "Eternal Blue" се появи през септември 2021-а. През юни 2022-ра издадоха краткото EP "Rotoscope", а на 3 ноември 2023 г. пуснаха мини-албума "The Fear of Fear".

   За тези две години Courtney LaPlante и компания стигнаха до момента, в който вече са групата, която свири по тъмно непосредствено преди хедлайнъра на вечерта. Не е далеч моментът и в който името им ще седи в най-горната част на фестивалните афиши.

   Концертът им в Пловдив беше съпроводен от тъжна новина, която дойде в деня на изпълнението им - старият им колега Bill Crook, който през 2022-ра беше заместен от Josh Gilbert (екс-AS I LAY DYING), си е отишъл от този свят.

   Тази случка отваря прозорец за кратко лирическо отклонение. Любимите ни музиканти, които често издигаме на пиедестал, са съвсем обикновени хора като нас самите, които преминават през същите неща, които се случват и на нас. Не бива да забравяме, че често са далеч от семействата си и дори когато разберат, че техен приятел е починал, им се налага да стиснат зъби и няколко часа по-късно да се качат на сцената и да се държат сякаш всичко е наред.

   В сетлиста си SPIRITBOX намериха място за песни от всички свои издания - имаше парчета от актуалното EP "The Fear of Fear", самостоялните сингли "Blessed Be" и "The Rule of Nines", песни от дългосвирещия "Eternal Blue", а изпълнението си завършиха с нежната "Hysteria" от мини-албума "Rotoscope".

   Събралата се публика пред сцената беще в абсолютен екстаз по време на цялото им изпълнение. Едни пееха, други скачаха, трети се бореха за живота си в погото, а всички заедно участваха в първия и единствен wall of death за вечерта.

   SPIRITBOX показаха, че са изпълнители, които знаят как да създадат магия на сцената и да заразят феновете си с нея. Всичко това докато Courtney LaPlante без проблем преминаваше от мелодичните си вокали към агресивното крещене сякаш през '89-а се е родила с микрофон в ръката си.

Сетлист на SPIRITBOX:
01. Cellar Door
02. Jaded
03. Angel Eyes
04. The Void
05. Blessed Be
06. Rule of Nines
07. Secret Garden
08. Circle With Me
09. Holy Roller
10. Hysteria

 

spiritbox


   Преди срещата с KORN организаторите "Fest Team" обявиха, че "ще се видим и през 2025", а промо билетите на цена от 180 лв. са вече в продажба в "Ticket Station".

   "По традиция, дати и артисти не са известни и ще бъдат обявени до края на 2024", казаха от "Fest Team" на страницата си във "Facebook".

   След дванадесет годишна пауза KORN отново стъпиха на българска почва. Основоположниците на ню метъл жанра се завърнаха у нас в качеството си на хедлайнъри на първия ден от "Hills of Rock 2024".

   Началото на края на Ден 1 започна под звуците на интрото "4 U", веднага след което музикантите забиха "Rottin in Vain". Концертът продължи с класиките "Here to Stay" и "A.D.I.D.A.S.", които повишиха градусите на така или иначе горещата Гребна база.

   Три десетилетия след създаването си KORN все още бликат от енергия и не спират да показват защо до ден днешен те все още са лидерите на ню метъл движението, което създадоха в началото на 90-те.

   След "Clown" KORN насочиха светлината на прожекторите изцяло към барабаниста си Ray Luzier, чието дръм соло преля в добре познатата "Blind" под звуците на публиката, която заедно с Jonathan Davis изкрещя откриващите думи Are You Ready?.

   Дойде ред на "Falling Away From Me" и "Coming Undone", в която музикантите включиха откъс от легендарната песен на QUEEN "We Will Rock You".

   На по-големите си на възраст фенове KORN са познати с песни като "Clown", "Blind", "Freak on a Leash" и много други, но не е далеч от истината да се каже, че някои от най-младите им почитатели ги познават благодарение на "Tik Tok", където най-разпространената им песен е "Y'All Want a Single".

   След "тик ток парчето" Jonathan Davis показа завидни умения на гайда, които преляха в песента "Shoots and Ladders", в която групата включи и откъс от "One" на METALLICA.

   "Twist" и "Right Now" бяха предпоследни за вечерта, но продължиха да покачват енергията както на бандата, така и на 20-те хиляди фенове, които бяха дошли да ги гледат. Вечерта завърши с емблематичната "Freak on a Leash", която изпрати феновете с чувство на удовлетвореност и добре прекарана вечер.

   Сетлистът на KORN беше внимателно подбран, включвайки както класики, така и по-нови песни от дискографията на ню метъл законодателите. KORN показаха, че все още притежават несравнима енергия и харизма. Тридесет години по-късно те са повече от способни да продължават с лекота да създават незабравима атмосфера, която оставя трайни спомени у всеки един меломан и го прави жаден за още. Остава надеждата, че следващата среща на българския рок и метъл фен с KORN няма да бъде след още 12 години...

Сетлист на KORN:
Интро: 4 U
01. Rotting in Vain
02. Here to Stay
03. A.D.I.D.A.S.
04. Clown
05. Start the Healing
06. Drum Solo + Blind
07. Good God
08. Got the Life
09. Falling Away From Me
10. Coming Undone (с откъс на QUEEN - We Will Rock You)
11. Somebody Someone
12. Y'All Want a Single
13. Shoots and Ladders (с откъс на METALLICA - One)
14. Twist
15. Right Now
16. Freak on a Leash

 


   Разгледайте над 250 снимки на ME AND MY DEVIL, снимки на LOATHE, снимки на SKINDRED, снимки на SPIRITBOX и снимки на KORN в галериите ни.


   Днес следва продължение с FRAIL BODY, GHOST KID, BARONESS, IMMINENCE, BRING ME THE HORIZON на главната сцена, а на малките ще гледаме O. H., EXPECTATIONS, LAST HOPE, COOL DEN и много други.

 


Текст: Eino
Снимки: Станимир Сребър

 

 

korn



Коментари   (18)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Zugzug 29.07.2024 15:03:06 отговори + 6 11
Доста изпомеждудругото е тоя текст от европата. Все едно реклама на организаторите Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Eino 30.07.2024 11:18:37 + 10 4
Намирам коментара ви за неуместен.

Аз съм автор както на репортажа тук, така и на материала в СЕ. Тематиката на втория чудесно се вписва във въведението на първия. Затова я има препратката към друг мой текст.

Айде другия път малко по-сериозно.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-геврек 29.07.2024 09:13:45 отговори + 3 20
Царевици, емота, джендъри, позьори, хоризонти, накрая за да замажат положението, сложили и едни викинги... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ron Jeremy 27.07.2024 20:54:29 отговори + 10 21
"по-алтернативно и модерно метъл звучене" - а метъл, няма. Смешна работа е този фест, детска радост. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Царевицата 27.07.2024 16:51:00 отговори + 4 5
в действие! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Дъртия 27.07.2024 14:04:45 отговори + 11 6
Промоционалните за догодина са пуснати на 180? Супер, ще ги купувам догодина по това време като ги пусне на промоция 120 лева... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Setlist 27.07.2024 11:59:09 отговори + 0 6
Не следите внимателно, не е това последователността на песните, разменете 6 и 7ма Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

левъла 27.07.2024 04:38:14 отговори + 17 12
евала на Еленков, че е амбициозен и опр?вен господин, който отново и отново открива нови и нови предизвикателства, с които да се бори. Примерно миналата 2023-та беше предизвикателството, че музикантите не правели турнета заради ковида, сега било че не били убедени че източна европа е пазар. Очаквам утре за какво друго ще ми отвори очите. Визионер! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти левъла 27.07.2024 11:17:28 + 14 7
Господин левъл, вие сте откровен хейтър. Материалът в СЕ много точно описва най-големите проблеми пред организирането на концерти от толкова голям мащаб у нас... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

левъла 27.07.2024 15:32:55 + 11 9
господин дижей, вие сте откровен паляк.

Знам че е изненада за вас, но е 2024-та и интернета съществува. Всеки може да види какво се случва в гърция, в сърбия, в румъния...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Лео 26.07.2024 23:36:24 отговори + 14 1
Абсолютно точно описание на случилото се вчера. Skindred бяха супер свежи и много енергични. Ангажираха публиката постоянно. Spiritbox - вокалистката сменяше демоничен с ангелски глас като едното нищо - много добро лайв изпълнение, въпреки, че студийно звучат малко стерилно. БТВ тяхното звучене чисто технически беше по-добро дори от Korn. Барабанистът им е доста техничен и сетъпът му беше семпъл и качествен. Korn са си Korn - невероятни песни и шоу там си беше изживяване 10-та степен. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Пичо 26.07.2024 20:24:30 отговори + 12 5
Добър сетлист на Spiritbox. Очакваме в Европа скоро и Sleep Token, Turnstiles, Vended Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Stinkfist 26.07.2024 21:32:44 + 6 12
Моля ви не Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Eino 26.07.2024 21:46:58 + 12 4
Аз и Bad Omens не бих отказал в този пакет. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Stinkfist critic 2.08.2024 01:53:23 + 1 0
Никой не те кара насила, господин Stinkfist Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Керана..... стига де 26.07.2024 17:25:40 отговори + 7 17
Хайде по сериозно Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Баба Яга 26.07.2024 15:49:08 отговори + 29 3
Много хубав стегнат репортаж. Дори и който не си пада по такъв вид метъл, чете с удоволствие. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Sixxx 26.07.2024 15:30:58 отговори + 30 4
Като изключим ниската сцена, организацията беше добре. Корн бяха супер! Любимата ми група от моите тийн години не разочарова и ме върнаха преди 19 години, когато бях 10ти клас и плахо отидох на първия си голям концерт във фестивална. Не съм вярвал, че някога ще чуя Clown и Good god на живо. Евала !!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".