"Hills of Rock 2024", Ден 2: ОЛИмпийско продължение с BRING ME THE HORIZON

27 юли 2024, 13:45 ч. 3760 / 19 17
пред./следв.

   След ударното начало на "Hills of Rock 2024" с KORN, SPIRITBOX и др., дойде моментът и за Ден 2 на събитието. В рамките на втория от трите фестивални дни ни очакваха срещи с BRING ME THE HORIZON, IMMINENCE, BARONESS, GHOSTKID, LAST HOPE, COOL DEN и много други.

   Пропускателният режим отново беше добре организиран и феновете лесно влизаха във фестивалната зона. Освежаващо е да видиш на едно място толкова много млади хора, усмихнати лица, но и фенове от всякакви възрасти. Това винаги е сигурен знак, че нещата се случват както трябва. Означава и, че фестивалът "Hills of Rock" се развива в добра посока и ще продължи по същия път.

   Метъл забавата започна в 17:00 ч. с хардкор/пънк триото от щата Илинойс FRAIL BODY. Този път пловдивското слънце беше решило да покаже по-жарката си страна. Голяма част от влезлите меломани търсеха сянка или се редиха на щандовете за бира. Някои правеха и двете точно в тази последователност. Поради тази причина публиката пред главната сцена беше все още рехава, но това не попречи на американците да се постараят да вдигнат градусите още повече.


frail body


   Следващите, които се качиха на сцената под ярките слънчеви лъчи, бяха германците GHOSTKID. Динамичното им изпълнение и непрестанният контакт с публиката допринесоха за едно запомнящо се изживяване. Вокалистът Sushi не спираше да се движи по сцената, а по време на една от песните им китаристът Jan Marco Heinz слезе в публиката. Докато Heinz забиваше риф след риф около него се вихреше първият съркълпит за деня. Въпреки мрака в тематиката на GHOSTKID, изпълнението им беше светло изживяване за всички, които се бяха събрали пред главната сцена.


ghostkid


   Непосредствено след GHOSTKID се прехвърлихме на сцена "Строежа", за да видим родните майстори от O.H., които преди по-малко от две седмици подгряваха за братята Кавалера в столичния клуб "Маймунарника".

   Програмата на главната сцена продължи с BARONESS. Американската слъдж метъл банда е за пръв път в България и затова няколкохилядната публика на "Hills of Rock" e чудесна възможност за групата да представи музиката си пред възможно най-много хора.

   През 2016 г. бандата получи номинация за награда "Грами" в категорията "Най-добро метъл изпълнение" за песента "Shock Me", която имахме възможността да чуем и в Пловдив. За времето, което им беше отредено, BARONESS представиха парчета от всичките си шест студийни албума и показаха защо са една от водещите банди в жанра си.


baroness


   След срещата ни с BARONESS отново се отбихме до "Строежа", за да гледаме Жлъч/Григовор/Гена - едни от най-големите "чукове" на българската рап сцена. За себе си казват, че "Постоянната съставка са бийтовете на Гената и римите на Жлъч и Григовор".

   Минахме и през "На тъмно", за да чуем и родните COOL DEN - човеците, които обичат да пеят за човека. Софийската четворка е обединена от страстта си към музиката и вярата в доброто. В техен стил, момчетата чиято история започва с шапка на "Витошка", изнесоха концерт, в който за пореден път предадоха вътрешния си огън на всички, които бяха дошли да ги гледат.

   Беше време да се върнем към главната сцена, където шведските виртуози IMMINENCE вече бяха в разгара на второто си гостуване в рамките на "Hills of Rock". През 2017 г. ги нарекохме "младите европейски рок надежди". Днес Eddie Berg и компания отдавна са еволюирали отвъд формата, в която бяха преди седем години.

    IMMINENCE са известни с това, че комбинират тежестта на метъл музиката с елегантността на цигулката. Често виждаме фронтмени, които свирят на китара или бас докато пеят. Berg е може би единственият, който държи струнния инструмент докато дава всичко от себе си зад микрофона. Концертът на IMMINENCE беше не просто музикално събитие, а истинска буря от емоции, които групата успя да предаде на публиката. Шведите умело комбинираха тежките елементи с мелодични такива и показаха колко много са пораснали за последните седем години.


imminence


   И докато GOJIRA скриваха шапки с представянето си по време на откриването на Олимпийските игри в Париж, мястото пред главната сцена на "Hills of Rock" ставаше все по-тясно. Две декади след създаването си BRING ME THE HORIZON най-сетне дойдоха в България. Концертът им не само ще остане в историята като един от най-очакваните и добри концерти у нас, но и ще бъде запомнен с това, че следващото поколение хедлайнъри е вече тук.

   В интервю за WeRock.bg през 2023 г. създателят и продуцент на аудио-визуалната "Фрактура" каза, че "В момента най-голямото и сравнително младо име от тези, които имат сериозен потенциал един да бъдат много голям хедлайнър, са BRING ME THE HORIZON".

   Нека ви разкажа защо...

   Още с интрото стана ясно, че продукцията на BRING ME THE HORIZON е на изключително високо ниво. На видеостените се появи интерфейс като от видеоигра и след като в менюто беше "избрана" най-високата трудност, се появи "виртуален асистент", който приветства публиката. Този дигитален персонаж не само приканваше феновете да куфеят, но и изигра важна роля в сюжетната линия на концерта. Въпросният сюжет е част от концепцията на серията "Post Human", която е съставена от четири части. Две от тях вече се появиха на музикалния пазар - "Survival Horror" през 2020 г. и "NeX GEn" през май т.г.

   Един от най-запомнящите се моменти беше изпълнението на "Parasite Eve". Интрото на парчето е записано с български народен хор. За концерта тук Oli Sykes и компания поканиха хорът “Мистерията на българските гласове” да изпълни началото на песента на живо. Това съчетание на модерния звук на BRING ME THE HORIZON с традиционна българска музика създаде магическа атмосфера и предизвика бурни аплодисменти от страна на публиката. Sykes неведнъж показа силната си връзка с феновете. За изпълнението на "Antivist" той покани на сцената момиче от публиката, което празнуваше своя рожден ден. Тя изпълни песента заедно с групата, създавайки си мил спомен от "най-якия си рожден ден".

   По време на "Drown" Sykes слезе долу на решетките пред публиката и започна да се прегръща и снима с феновете докато изпълнява песента. Тази непосредствена близост с публиката е нещо, което малко изпълнители се осмеляват да направят. За BRING ME THE HORIZON това е естествено развитие на енергията, която споделят с почитателите си.

   Продукцията на BMTH е на съвсем друго ниво. Звукът беше кристален, което позволяваше на всеки детайл от музиката им да бъде чут. Сценичният декор, видео стените (до и зад групата) и пиротехниката допринесоха за визуалната мощ на едно вече впечатляващо изпълнение. Музикантите от Шефилд не само оправдаха високите очаквания към тях, но и ги надминаха. BRING ME THE HORIZON на българска почва е сбъдната мечта за всички присъстващи. Младите им фенове изживяха отново тийнейджърството си. Още по-младите, за които "Pray for Plagues" е нещо непознато, разбраха от първо лице защо BMTH е една от най-влиятелните банди на съвременната метъл сцена.

   Концертът на BRING ME THE HORIZON без съмнение ще остане като едно от най-добрите събития не само в историята на "Hills of Rock", но и изобщо в българската концертна история. За едни преживяното беше терапия за душата, а за други - катарзисно изживяване. След като британците слязоха от сцената, на голямата видеостена се появи надписът BMTH JUST ROCKED MY WORLD. Беше точно така и това ще остави траен и приятен спомен в сърцата на всички, които имаха щастието да присъстват.

Сетлист на BRING ME THE HORIZON:
01. DArkSide
02. Empire (Let Them Sing)
03. MANTRA
04. Teardrops
05. AmEN!
06. Kool-Aid
07. Shadow Moses
08. Obey
09. Top 10 staTues tHat CriEd bloOd
10. Kingslayer
11. Parasite Eve
12. Antivist
13. Drown
14. Can You Feel My Heart
15. Doomed
16. LosT
17. Throne


Текст: Eino
Снимки: Станимир Сребър



   Разгледайте над 240 снимки на BRING ME THE HORIZON, снимки на IMMINENCE, снимки на BARONESS, снимки на GHOSTKID и снимки на FRAIL BODY в галериите ни.


   Финалът на "Hills of Rock 2024" е днес. На главната сцена ще гледаме AMON AMARTH, SUICIDAL TENDENCIES, PAIN, COMBICHRIST и MASSIVE WAGONS. А на малките - ТДК, ОБРАТЕН ЕФЕКТ и много други.

 

bring me the horizon



Коментари   (17)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


анти-геврек 29.07.2024 09:02:27 отговори + 8 31
Те, позьорите от BMTH, са си баш за олимпиадата с агресивния си хомосексуализъм, дето го наричат "метъл"!!! Щяха да паснат до драг кралиците и поклонниците на Бафомет! Толкоз' за емотата... Hail and kill! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

джими 29.07.2024 14:15:20 + 15 1
Геврек,ти поне на Тестамънт и Пестилънс пусна ли се. Да захраниш "истинския" метъл Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Шипков трън 28.07.2024 23:03:57 отговори + 21 2
Свалям шапка на организаторите. Не защото хилса е уникален, а защото е уникален за условията в България в момента. Истината е, че Bring me the horizon без значение дали е вашето или не са на върха на популярността си и при положение, че в чужбина събират сигурно по 2 пъти по-големи публики пак успяха да ги докарат в България. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-геврек 29.07.2024 09:08:59 + 9 33
Това е защото на запад така наречените метъли от младата школа са джендъри и поклонници на шарения флаг! Веско Маринов е по-метъл от такива групички. продукти за масова консумация. Никаква чест и достойнство. Death to false metal, както са казали поетите! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

СтрейтДайър 28.07.2024 20:36:53 отговори + 10 16
За мен втория ден беше само на Строежа! Всичко там беше истинско, без излишна продукция и близко то публиката. Това е истински концерт, другото е в голяма степен пре-програмирано шоу, дето вокала не може да стъпи и стъпка в страни, че прожектора няма да го лови.
Поздрави за смелите в тая жега Аморал, (просто така се събрахме) О.Н., ЖГГ (евала за тениската на Leprosy!), Expectations (с всичките озвучителни кусури), абсолютно безкомпромисните Last Hope, ветераните Кокоша Глава и разбира се Контрол, които ни изпратиха припявайки "Най-щастливия ден" в 3:15 под уморените погледни персонала от събитието. Веселбата беше на страхотно ниво, всички се раздадоха, публиката беше впечатляващо голяма и се забавляваше на моменти твърде добре. Съркъл пита, пепелта, разлетите бири - нищо не попречи на широките усмивки! Това е смисъла на такива събития.

Цял ден от тази сцена бяха споменавани органите на реда с различна степен на добронамереност. Затова, когато малко преди 4:00, когато една зелена жилетка размаха палката си пред автомобила а после вежливо попита "Момчета, вий от мероприятието ли? Алкохол нещо, биричка?" почти не му изпях "There's no Justice, there's no peace, there's no freedom ...."
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Стронций84 28.07.2024 21:33:49 + 26 0
Е то такива концерти на БГ банди можеш да си гледаш през ден в цялата страна. За много по-малко пари. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Тъжна 28.07.2024 15:59:24 отговори + 15 4
Разплаках се като видях какво пропуснах Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Come into me Barzabeeeeeel 28.07.2024 09:54:47 отговори + 11 2
Още си припявам
Да знаете!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Kveben 27.07.2024 18:05:38 отговори + 25 3
Свалям шапка! Без друго нямам на какво да я сложа в момента! Респект, Шефилд! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-геврек 29.07.2024 09:10:49 + 3 20
И Фики да бяха сложили, пак по-добре. Заради такива недоразумения хора като мен бойкотират цели фестивали... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Aegon 29.07.2024 14:56:54 + 15 3
Геврече, хора като теб не са за фестивали като Хилс. Рехавата сбирка на елитистите беше на Колодрума в София... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

левъла 27.07.2024 15:29:18 отговори + 8 55
кви беха тия баби, тва да не е мидалидаре рок в долината... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ванката 29.07.2024 12:05:12 + 12 3
ти колко си прост Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Белтък 27.07.2024 15:22:33 отговори + 30 6
Може по 15 групи да гледаме, които вече са идвали. Някои по 15 пъти
Но отделни проблясъци като BMTH, като Baroness, като Steel Panther, си струват.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Белтък 27.07.2024 14:32:37 отговори + 20 6
Пуснах сълза ;( Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Жълтък 27.07.2024 14:21:42 отговори + 27 30
Нито дума за Кокоша глава? Поздрав за всички машини, които бяхме там след 00:30! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


your dechka 27.07.2024 15:14:58 + 32 44
Какво има да се пише за подобни бг нещастници. Bmth изкъртиха! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".