"Сцена Музика" и "Музикаутор" осъждат остро проявеното насилие по време на събитие за "July Morning"

11 юли 2024, 10:10 ч. 2457 / 9 2
пред./следв.

   Получихме следното съобщение:

Позиция

Сдружение „Сцена Музика“ и Музикаутор осъждат остро проявеното насилие по време на събитие за посрещане на July Morning

Браншовата организация на промоутърите Сдружение „Сцена Музика“ и организацията на композитори и автори Музикаутор осъждат остро проявеното насилие по време на събитието за посрещане на July Morning в бар край Созопол, при което беше счупена челюстта на млад мъж.

Според двете организации подобни прояви са недопустими и уронват репутацията на България като културна дестинация. Музикаутор и Сдружение „Сцена Музика“ са категорични, че сигурността и безопасността на публиката по време на събитията следва да бъде гарантирана, а за това огромна отговорност носят техните организатори.

Те трябва да изпълнят всички законови изисквания и компоненти при провеждането на едно събитие – от мерките за сигурност до борбата срещу формите на пиратство. За съжаление много от българските промоутъри не спазват стандартите в сектора, от което страдат както техните колеги, така и публиката, авторите, изпълнителите и имиджът на българския концертен сектор като цяло.

Още по-обезпокоителен е фактът, че голяма част от събитията се провеждат от публични организации и институции, които също не се придържат към стандартите в сектора и дори Закона за авторското право и сродните му права, като не лицензират музиката в своите концерти. Едновременно с това много от тях отпускат публични средства, с които финансират събития на избрани частни субекти, но отново без да съблюдават спазването на законовите изисквания.

Преди две години, на 10 юни 2022 г., Сдружение „Сцена Музика“ и Музикаутор организираха национална конференция „Устойчивост и развитие на концертния бизнес в България“, в която участваха представители от целия сектор, сред които организатори на концерти, билетопродавачи, представители на зали за събития, охранителни фирми, автори и изпълнители. В конференцията участваха представители на Министерството на културата, Министерството на туризма, Комисията за защита на потребителите, чуждестранни представители на концертния сектор и други.

Нейната цел бе да постави здрава основа за концертния бизнес в България, като заложи принципи, сред които законност, лоялна и свободна конкуренция, отговорност, прозрачност при разходване на публични средства, качество на предоставяната услуга чрез спазване на световни стандарти, както и преустановяване на корупционни практики.

Конференцията прие Етичен кодекс, който определя норми, правила и стандарти за професионални взаимоотношения, които организаторите на концерти да спазват. Очакването на Сдружение „Сцена Музика“ и Музикаутор е всички организатори на концерти да възприемат тази рамка в бизнеса си, с което да гарантират качеството на предоставяната от тях услуга и спазването на законите в Република България.

---

Сдружение „Сцена Музика“ е браншовата организация на организаторите на концерти и свързаните с музика бизнеси в България. В сдружението членуват промоутърите на най-големите събития, организирани у нас – фирми, доказали във времето коректност и професионализъм както в организацията, така в обслужването на концерти и обществени събития.
Сдружението е вписано през 2013 г. в регистъра на Българската търговско-промишлена палата като един от най-големите доставчици на културни продукти в България.

www.musicstage.bg


Музикаутор e организация на композитори, автори и музикални издатели за управление на авторски права.

Музикаутор предлага над 95% от световния музикален репертоар за българския пазар, като представлява над 3500 български автори и още над 2 500 000 автори от цял свят, членуващи в сродни авторски сдружения, с които Музикаутор има договори за взаимно представителство.

Музикаутор е член на Международната конфедерация на дружествата на композитори и автори (CISAC), Международното бюро на авторските дружества, управляващи правата за механичен запис и възпроизвеждане (BIEM) и на Европейската група на дружествата на авторите и композиторите (GESAC).

www.musicautor.org

 

music audience



Коментари   (2)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Сава 13.07.2024 19:14:07 отговори + 2 0
Мюзикаутор са крадци и измамници. Всички го знаем! Тъпо, че има промоутъри, които са в съюз с тях. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Иван 12.07.2024 14:59:06 отговори + 0 0
Кръв и сополи!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".