"Sofia Metal Fest 2024": Обратно в Ада с BEHEMOTH, TESTAMENT и PESTILENCE

29 юли 2024, 17:29 ч. 3933 / 33 36
пред./следв.

   Годината е 2024-а, датата е 27 юли, а мястото - "Arena Sofia" (Столичен колодрум). Организатори са "BGTSC", а събитието е "Sofia Metal Fest". Провежда се за трети път в рамките последните осем години. Предишните му издания се случиха през 2016 г. в зала "Универсиада" и през 2022 г. също на територията на "Arena Sofia".

   Афишът този път включваше BEHEMOTH, TESTAMENT, PESTILENCE, българите MALTWORM и метъл диджея Eric Hutchence. Последният излезе на сцената още с отварянето на вратите около 17:30 ч., за да позабавлява тези, които бяха решили да посетят събитието още в самото му начало.

   Час по-късно видяхме в действие и Сектата на червея. Най-големите фенове на българския ъндъграунд бяха избрали да се наредят пред сцената под лъчите на яркото софийско слънце, за да се насладят на MALTWORM.

   Съставът на олдскул дет метъл бандата включва Антон Андонов и Мартин Бъчваров от BLEAK REVELATION и HELLRIDER на вокалите и китара, Николай Велев (HISTORIAN, SCAPEGOAT и др.) също на китара, басистът Деян Видев (екс-CIROZA) и барабанистът Николай Филипов (ROSEBOURG). Все хора, които имат доста натрупан опит от работата си с други български групи. За времето, което им беше отредено, направиха това, което правят най-добре - свириха бързо, стегнато и здраво в името на Червея.


maltworm

 

   PESTILENCE правят първите си стъпки в метъла преди 36 години. Групата е създадена през 1986 г. в холандския град Енсхеде. В момента живее третия си живот. Единственият ѝ оригинален член е Patrick Mameli, който не само пее, но и свири на китара.

   Бандата се разпада за пръв път през 1994 г. През 2008-а започва да свири отново, но следващият ѝ край идва през 2014 г. Две години по-късно отново се събират и от тогава насам PESTILENCE имат два дългосвирещи албума и един сборен.

   Почти четири декади след създаването си PESTILENCE стъпиха на българска почва за пръв път. И докато някои се криеха от слънцето под шатрите, други бяха пред сцената, за да си вземат дозата автентичен дет метъл. Тежките и агресивни рифове се преплитаха с бързите сола и динамичните барабани, създавайки силно чувство за хаос и мощ.

   Mameli неведнъж изрази своята благодарност за топлото посрещане и заедно с колегите си показа, че дет метълът е жив и е в добра форма.


pestilence band live

 

   Предпоследни за вечерта бяха траш метъл майсторите TESTAMENT. Концертът им в София е част от турнето "The Legacy & The New World Order". Името му не е случайно, тъй като лятната фестивална обиколка е посветена на първите два албума на групата - "The Legacy" и "The New Order".

   Chuck Billy показа защо е един от най-добрите фронтмени в жанра. С харизматичното си присъствие и мощния си глас, той успя да направи присъстващите фенове част от шоуто. Силните рифове и сола на Eric Peterson и Alex Skolnick разтърсваха всяка една клетка в телата присъстващите. Ударите на барабаниста Chris Dovas и бас партиите на Steve DiGiorgio създаваха непрекъснато пулсиращ ритъм, който вдигаше градусите и раздвижваше публиката пред сцената.

   Концертът на TESTAMENT завърши с безкомпромисната "Into the Pit", която сложи край на изпълнението в стил, достоен за траш метъл ветераните. Джентълмените от Bay Area дадоха да се разбере, че старата школа все още е във форма и има какво да покаже на индустрията.

Сетлист на TESTAMENT:
01. Eerie Inhabitants
02. The New Order
03. Trial by Fire
04. Raging Waters
05. The Haunting
06, The Preacher
07. Do or Die
08. First Strike Is Deadly
09. A Day of Reckoning
10. Disciples of the Watch
11. Over the Wall
12. Into the Pit


testament

 


   Гвоздеят в програмата бяха добре познатите на българската публика полски екстремни метъли BEHEMOTH. Nergal и компания стъпиха у нас за пети пореден път. Музикантите се появиха на сцената точно в 21:40 ч. под звуците на инструментала "Post-God Nirvana".

   Началото на полската епопея започна с "Once Upon a Pale Horse" и "Ora Pro Nobis Lucifer". Двете парчета звучат като мрачно заклинание, каращо присъстващите меломани да се пренесат в непремиримия и мрачен свят на BEHEMOTH. "Conquer All" и "Ov Fire and the Void" подчертаха не само сценичното присъствие, но и умението на поляците да изпълват музиката си със заряд, който изпълва феновете им с адреналин.

   Място в сетлиста намериха "Cursed Angel of Doom" и "Christians to the Lions", които са добри примери за антирелигиозната тематика, която е характерна за творчеството на BEHEMOTH. Любопитен факт е, че "Cursed Angel of Doom" е първата песен, която поляците някога са написали.

   В средата на концерта с изпълненията на "Demigod" и "The Deathless Sun" вече осезаемо се усещаше мрачната и сурова енергия, с която BEHEMOTH заразяваха публиката. Последваха ги "Blow Your Trumpets Gabriel" и "Bartzabel". С тях музикантите внесоха мистична нотка - дълбоките вокали на Nergal и внушителните инструментали създаваха усещане на завладяващ душата ритуал.

   "No Sympathy for Fools" и "Chant for Eschaton 2000" оставиха публиката жадни за поне още малко метъл. Краят дойде с "O Father O Satan O Sun!", която е част от албума "The Satanist" (2014). За десетте години, в които съществува, песента се превърна в едно от най-емблематичните парчета на BEHEMOTH.

   Петото идване на BEHEMOTH в България е музикално събитие, което ще остане в сърцата и тъмните души на събралите се над 4000 метъли. Чрез страстта си поляците отново показаха защо са една от групите, които седят на върха на екстремния метъл.

Сетлист на BEHEMOTH:
Интро: Post‐God Nirvana
01. Once Upon a Pale Horse
02. Ora Pro Nobis Lucifer
03. Conquer All
04. Ov Fire and the Void
05. Cursed Angel of Doom
06. Christians to the Lions
07. Demigod
08. The Deathless Sun
09. Blow Your Trumpets Gabriel
10. Bartzabel
11. No Sympathy for Fools
12. Chant for Eschaton 2000
13. O Father O Satan O Sun!


   Разгледайте десетки снимки на BEHEMOTH, снимки на TESTAMENT, снимки на PESTILENCE и снимки на MALTWORM в галериите ни.


Текст: Екип на WeRock.bg
Снимки: Борис Алмишев

 

behemoth

behemoth

behemoth



Коментари   (36)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Mosher 5.08.2024 13:07:25 отговори + 2 6
Хилса можеше да не слагат Амон Амарт, Суйсайдъл и Пешо и всички щяха да са щастливи! Имаха 5 месеца да си намерят и обявят групите, но решиха да се перчат! Това е резултата! Ние не бяхме много, а те лъжат яко за посещаемостта! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

даскал 5.08.2024 14:12:39 + 5 4
По-точно? Какво специално за теб искаш да ти сложат на третия ден, за да си доволен? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ттт 8.08.2024 13:03:23 + 3 0
Можеха да сложат нещо в стила на първите два дни. Но за това се иска опит и знания, а те ги нямат. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Аз бря 4.08.2024 10:43:01 отговори + 6 0
Аз мисля,чe концерта беше изключително изживяване за всички,които обичат тая музика .Testament - са невероятни музиканти.Невероятно живо изпълнение.Behemotn също ме впечатлиха.Не съм съгласен,че сме умряла публика.Просто бяхме по-малко хора и това се отразява.Абсолютна простотия по едно и също време два концерта. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Стронций84 4.08.2024 11:14:44 + 3 5
В развитите държави много често има концерти и фестивали в едни и същи дни. Още повече, че всеки тука се опитва да ги нагласи в петък или събота-неделя, за да не мрънкате още повече. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

странник 5.08.2024 12:25:44 + 5 2
Хубаво, ама явно не сме развита държава. То се видя и нагледно: две конкуриращи събития в един и същи ден - едното очевидно страда. Не сме чак толкова голям пазар.

Трябва да им е за бележка на родните промоутъри. Да си говорят. Няма да ги заболи. Напротив, ще се развие секторът в положителна насока.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ттт 31.07.2024 20:01:15 отговори + 7 3
Супер концерт беше това! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Rimisark 31.07.2024 04:02:41 отговори + 10 2
Какво значи обратно в ада? Кога сме се измъквали от там? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Fantomas 30.07.2024 19:22:51 отговори + 14 8
Все си мисля , че ТЕСТАМЕНТ трябва да са последните за такъв набор от групи ! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


!?!?!? 30.07.2024 16:50:40 отговори + 14 4
Ся!
Гледам, най подир сте написали нещо.
Аз пък да допиша.
Завличам се аз към 18'30 и установявам, че на входа не може да се плаща с карта. Представяте ли си?!!?!?!
Не може да си купиш билет плащайки с карта. Алоуууууууу в кой век живеят организаторите на това чудо там?
Средновековието ли? Да ви бях донесал една офца и кило домати, белким ме пуснете вътре да не се налага да обикалям пущиняка наоколо.

Тътрим се наоколо да намерим банкомат. Чак на майната си. Докато отида и се върна червивите бяха приключили със изпълнението си.

Влизам аз вътре, отивам за бира и хот дог. И.... Там молим ти се, вече стигнали до 21ви век. Може да се плаща с карта.
Добре, че бяха Тестамент и Бехемот да ми върнат доброто настроение.

Бехемот, ами това си беше 100% Бехемот. Безкомпромисни изпълнения.
come unto me bartzabeeeeeeeeeeeel
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

jimmy 31.07.2024 15:23:08 + 2 0
Защо просто не си отвори телефона и не си взе билет от сайта,след като нямаш проблем с плащането с карта? Иначе и на мърч масата гледаха лошо не извадиш кеш. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

!?!?!? 31.07.2024 18:11:41 + 5 0
Ъм щото си отворих телефона и онлайн продажбата беше приключила в този момент.
Не си само ти ходил на концерта с хитрата глава.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ттт 31.07.2024 19:59:37 + 9 1
Как ходите без пари в джобовете не разбирам. Ако беше ходил на толкова концерти щеше да знаеш, че не всички ползват пос Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

даскал 1.08.2024 11:15:05 + 3 3
Препинателните знаци - ето още един пример защо не е хубаво да се оставят нещата за последния момент Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Будата от Варна 30.07.2024 16:47:00 отговори + 11 1
Ако бяха се организирали седмица по-рано нямаше да се презастъпят с Хилс и след това индиректно с Рокщад-@
Малко хора бяха.
Но пък си изкарахме страхотно защото имаше за всеки по нещо.
Бих присъствал пак защото беше готино .
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ragankrob 30.07.2024 11:13:12 отговори + 14 5
Щото да се скараш с добронамерен човек като Катинчаров е постижение. И далеч не са 1-2 медиите, на които Бойко е вдигнал кръвното. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

6i6i 30.07.2024 14:54:43 + 7 9
то па едни медии... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

borknagar 30.07.2024 07:33:36 отговори + 18 3
Малко встрани от този концерт - защо толкова нареждат организатора, че масово се е скарал с всички медии? Всяка новина/репортаж свързана с този концерт, отдолу има коментари, че не остана медия с която да е в добри отношения. Дори и Васко Катеничаров го намекна. Нещо да не е станало и да съм го изтървал?
Друго, което ми направи впечатление, че примерно Нергал изключително се е изкефил на концерта в Гърция, а за тукашния почти нищо не казва. А той винаги си казва впечатленията от публиката.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Lammergeier 30.07.2024 07:58:44 + 12 4
С изключение на клипчето в инстаграм от страна на Behemoth, все едно и двете банди не са свирили тук. Или нямаше време за снимка с публиката от страна на Тестамент или сме се представили вяло. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

хаха 30.07.2024 08:35:47 + 7 12
Щото се е скарал с 1 или 2 медии. Но на тях много им се иска да са "всички". Отделно не са и много медии Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

даскал 30.07.2024 10:30:30 + 7 11
От 20 години ходя на концерти. Чел съм какво ли не след концертите. За пръв път виждам някой да "страда", че някоя група не била получила душевен оргазъм след концерт в България във Фейсбук. Ерго концертът не бил добър. Ха-ха-ха Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

borknagar 30.07.2024 13:03:27 + 7 5
@Даскал
Ха, страда, от кога впечатлението, че няма никаква реакция, при условие наличието на толкова социални мрежи, където групите буквално минути след концерта впечатления е подобно нещо. Това е показателно е, че или групата си е отбила номера и/или че ние сме бахти умрелите вече. Което води до това, че вероятно техни концерти тук...едва ли. И да, и аз от 20 години ходя по концерти и подобни реакции си бият на очи и са показателни.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Midian 30.07.2024 15:28:54 + 7 0
Точно това е, умряла публика сме, което е нормално вече, предвид, че на такива концерти преобладават белите и плешивите глави вече. Няма вече енергия, няма и особено много ентусиазъм. И по-тъжното, няма млада смяна фенове. Сравни с хилса, където далеч по-голям процент са били младежи (публиката на BMTH) и ще ти стане ясно. Уморена работа. :/ Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Мазния кит 30.07.2024 16:57:54 + 13 0
Истината е една - няма реакция понеже бяхме една шепа хора.
Мен лично ми беше супер, но беше тъжно колко малко публика имаше.

А публиката беше малко заради засичането с Хилса и поради струпването на много концерти в рамките на месец и половина.
Вижда се, че хората нямат пари за всичко.

Не претендирам, че имам пълен списък, но като се почне:

Corey Taylor
Megadeth
Five finger
Midalidare
Cavalera
Judas
Bruce Dickinson
Hills
Sofia metal fest
Toxic holocaust

Отделно със сигорност е имало и някакви по-малки събития на клубно ниво.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ттт 31.07.2024 20:05:45 + 8 2
С кой се е скарал? Има снимки и репортажи навсякъде в метъл и някои неметъл медии. ЗиРок и те писаха. Само Фрактура и Тангра си мълчат. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Солскяер 5.08.2024 17:55:25 + 11 1
Абе, Боркнагарчо, ти от 20 години "ходиш" по концерти, ама името на Катинчаров не знаеш. Тупаш сигурно и ти едни изтъркани килими и вадиш кестени от огъня. Аман от стари пинджаци.. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Дъртия 30.07.2024 06:28:29 отговори + 18 1
Гледах малко на видео българите, четири дървета на сцената, едното се разхожда, дайте малко душа, вие ако не си харесвате музиката, няма как ние да я харесаме.. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


AVA 29.07.2024 20:31:54 отговори + 18 14
Много як концерт! Групи на ниво и готина атмосфера. Приятно е, че все пак има и такива събития, а не си оставаме само с бутафорните провинциални "фестивали"... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Иво 29.07.2024 20:11:28 отговори + 8 8
Защо нямаше пиротехника? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Стронций84 29.07.2024 20:04:57 отговори + 13 6
Жалко, че съвпадна с Хилса. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

MetalHeadbanger 29.07.2024 19:48:31 отговори + 23 5
Брутален еднодневен фестивал се получи.За ценителите на ортодоксалният метъл да го нарека...В този случай на класическите Thrash Metal,Death Metal@Black Metal бандите...То и Behemoth са си Black/Death Metal банда а не свирят чист и първичен блек...
Такива събития харесвам на които феновете носят онзи старошколски дух...Не зависимо дали са двайсет годишни или на по три пъти по толкова...И за мен лично събитието е включването на Pestilence в афиша...
Една толкова влиятелна банда...Толкова култова...И същевременно явно малка и непозната...Но огромна в сърцата на хората които са запознати с творчеството и...Едни от първите които се осмеляват да вкарат джаз и фюжън елементи в дет метъла...Да го направят по-музикантски и прогресив...
На феста имаше дух...и музика...за хората които дишат и живеят с метъла...
Като оголен нерв...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Lammergeier 29.07.2024 18:08:06 отговори + 16 1
Много готин концерт за ценителите на по-твърдата и мрачна част от метъла се получи. Групи и организация на ниво. Тестамент - безкомпромисни! Само леко ми липсваха пиро ефектите при Behemoth, но гледах, че отсъстват при цялото им лятно турне за сега. Що се отнася до присъствие, театралност и шоу нямат грешка. Добре,че ги гледахме на и на Хилса с малко повече огън и декори. ???????? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Lammergeier 29.07.2024 18:10:55 + 5 0
Уви емотиконката станала на въпросителни. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Пичо 29.07.2024 17:37:51 отговори + 6 20
Колко е готино. Харесва ми че бъркат с малко пръстче в Газа на религиозните примитиви...хахахахх Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

??? 29.07.2024 18:56:37 + 9 1
Какво имаш предвид? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Rimisark 31.07.2024 04:00:15 + 5 0
Някой с име пичо какво може да се очаква? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".